A avut loc o campanie care îi încuraja pe copiii agresați să vorbească, apoi s-a întâmplat ceva neașteptat la Telefonul Copilului

A avut loc o campanie care îi încuraja pe copiii agresați să vorbească, apoi s-a întâmplat ceva neașteptat la Telefonul Copilului
Publicat: 13/05/2015, 17:09

Cele aproape 500 de cazuri de bullying au fost înregistrate la Telefonul Copilului, de la sfârșitul lunii februarie, când a fost lansată campania „CN Clubul prieteniei – Fii prietenos, nu răutăcios!”, aproape toate fiind semnalate de către copii și petrecute în mediul școlar.

În cadrul campaniei, care are ca obiectiv încurajarea copiilor să vorbească despre experiențele lor, să îi sprijine pe cei hărțuiți și să fie prietenoși cu toți ceilalți copii, numărul cazurilor de bullying semnalate a crescut.

Din numărul total de apeluri prin care au fost semnalate situații de hărțuire, 55,94 la sută au fost sesizate de băieți, 41,65 la sută de fete și doar 2,41 la sută de părinți.

Peste jumătate dintre băieții apelanți sunt preadolescenți, urmați de cei din grupa de vârstă 6 – 9 ani (32,73 la sută) și adolescenți (16,19 la sută). În ceea ce privește fetele, cele mai multe dintre cele care au sunat la Telefonul Copilului sunt din grupa de vârstă 6 – 9 ani, 35,75 la sută sunt preadolescente și 11,11 la sută sunt adolescente.

Majoritatea abuzurilor de tip bullying au avut loc în școală (86,70 la sută), 9,17 la sută în spațiul public și 4,13 la sută la grădiniță.

„72,43 la sută dintre copiii preșcolari și școlari au discutat cu părinții despre abuzul de tip bullying manifestat asupra lor, însă doar 21,25 la sută dintre părinți au ales să intervină. Copiii preadolescenți și adolescenți nu au discutat nici cu părinții, nici cu o altă persoană înainte de apelul la 116 111. În ceea ce privește formele de bullying înregistrate, 63,30 la sută dintre situații s-au referit la bullying fizic, 12,85 la sută bullying verbal, 13,30 la sută bullying emoțional și 10,55 la sută bullying relațional”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX.

Forma de bullying fizic este asociată, în general, cu băieții, în timp ce forma de bullying verbal cu fetele, însă cei aproximativ 43 la sută de copii sub 10 ani au sesizat numai cazuri de bullying fizic, ei fiind în imposibilitatea de a exprima sau manifesta celelalte tipuri de bullying.

Cele mai multe astfel de situații au fost înregistrate din regiunea Muntenia (22,54 la sută) urmată de Transilvania (18,91 la sută), Moldova (17,51 la sută), Oltenia (14,29 la sută), București (9,05 la sută), Banat (3,62 la sută) și Dobrogea (3,02 la sută).

Cartoon Network și Asociația Telefonul Copilului au lansat, în 26 februarie, o campanie națională anti-bullying adresată pentru prima dată și preșcolarilor, prin care se urmărește încurajarea copiilor să ia măsuri împotriva violenței verbale sau fizice, a abuzului emoțional și a excluderii.

Sub sloganul „Fii prietenos, nu răutăcios!”, campania își propune să sensibilizeze și să încurajeze copiii să ia măsuri împotriva hărțuirii și agresiunii de orice fel. În cadrul campaniei a fost lansat și site-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei, un spațiu virtual unde copiii afectați direct sau indirect de fenomenul bullying pot beneficia de consiliere din partea unor persoane specializate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×